Tog mig en promenad på gatan i fråga igår. Det var en av de bästa stunderna den dagen. Hade inte bråttom, solen sken och hade dessutom precis varit och köpt mig ett splirrans nytt aquarelleblock! Välbehag ut i hela kroppen!
De känslor som kom till mig under promenaden kan uttryckas i följande ord: frihet, gammaldags, skitigt, klotter, bohemiskt, romantiskt, blandat, frizon, charm o.s.v.
Jag vill stanna upp inför ordet bohemiskt. Vad i Fjällgatan får just det ordet att poppa upp? Slog upp ordet bohem på wikipedia och fick följande förklaring:
"Bohem (från franskan) (eg. person från
Böhmen eller
zigenare) är en person, som lever ett oregelbundet och sorglöst liv. En bohem är sorglös, tar dagen som den kommer, far dit vinden bär, är ansvarslös och önskar ha det så. Bohem har inget med utseendet att göra, det är ett
beteendemönster. Ursprungligen kommer ordet bohem från 1800-talet. Det var de konstnärer som började bryta sig loss från dåtidens strikta och religiösa mönster, som gick under namnet bohemer. De satte konsten och uttrycksformen före allt annat."
Kanske var det de många elskåpen, fyllda av gamla afficher och symboler, som gav mig ordet bohemisk. Eller var det kullerstenen? Var det människornas klädstil? Eller den gamla träpanelen? För mig hör odet frihet ihop med begreppet bohemisk. Kanske var det ändå den där mannen som på den offentliga bänken, djupt försjunken i sin bok och boffande på sin pipa gav mig känslan av frihet och fick mig att tänka på Fjällgatan som en bohemisk gata.